DIY: Geluidsdichte thuisstudio maken

Ben je als amateur op zoek naar een fijne studio thuis om verschillende stijlen te proberen? Of ben je een professionele muzikant die wel thuis moét repeteren, maar wel graag dat het hele huis of appartement mee kan genieten? Dan kun je een ruimte in je woning eenvoudig omtoveren tot een geluidsdichte thuisstudio. Maar hoe pak je dit klusje eigenlijk aan? In ieder geval startje bij Agnes One Step al goed, want bij ons vind je hét materiaal om in een paar simpele stappen een nieuwe muur en kamer te creëren. Lees dus snel verder!

Kies een ruimte uit

Voor je de wandpanelen monteert, dien je eerst een rachelwerk aan te brengen. Dit rachelwerk vormt de basisconstructie waaraan straks je wandpanelen worden gemonteerd. Het rachelwerk kun je zelf maken. Houd daarbij de standaard specificaties van onze wandplaten in de gaten, zodat je ongeveer weet hoeveel panelen je nodig hebt om het rachelwerk in zijn geheel te bedekken: 

Breedte            Lengte                Dikte   

60 cm                 260 cm               12 mm

zelf een studio maken is vrij eenvoudig

Kies het isolatiemateriaal

Een geluidsdichte ruimte valt of staat bij het juiste isolatiemateriaal. De wandpanelen van Agnes zijn weliswaar stevig en van een goede kwaliteit, maar het isolatiemateriaal dat je tussen het frame en het paneel gebruikt is doorslaggevend voor de isolatie van geluid. Het frame is de basis voor de panelen die je gebruikt en is een soort rasterwerk waar je de panelen aan monteert. Je kunt bijvoorbeeld geluid dempen door verend materiaal zoals steenwol en vilt langs de buitenkant van het frame aan te brengen of door de ruimtes ertussen met speciaal geluiddempend schuim of wol op te vullen.

Testen

De mate waarop geluid gedempt wordt heeft alles met het juiste materiaal te maken. Ook is het belangrijk dat er geen gaten in de wanden zitten. Het beste in dat geval is om de ruimte te testen als je wanden geplaatst zijn. Je bent pas klaar als je geen geluid meer hoort! Eventueel kun je ook onze plafondplaten gebruiken om een soort ‘hokje’ te creëren. Deze panelen zijn net als de wandpanelen niet geluiddempend van zichzelf. Maar ook hiervoor kun je door middel van een rachelwerk een dak maken. De wand- en plafondplaten van Agnes zijn op maat te zagen.

Klaar? Gitaar inpluggen maar!

Er gaat niets boven helemaal opgaan in je muziek. Dankzij de wandpanelen en plafondplaten van Agnes heb je binnen een dag een geluidsdichte thuisstudio in een handomdraai. Kun jij weer lekker verder repeteren en oefenen zonder dat je familieleden, huisgenoten of buren last van je hebben. Wil je meer weten over onze producten? Bekijk dan de website.

Let op: de producten van Agnes koop je niet via onze website maar bij een van de verkooppunten door heel Nederland. Benieuwd of er zich een locatie bij jou in de buurt bevindt? Bekijk dan hier het handige overzicht met verkooppunten. Raadpleeg altijd even de klushulp als je er niet uitkomt.