Verlaagd plafond maken

Pak te hoge ruimtes aan met plafondplaten van Agnes One-Step

Een verlaagd plafond maken

Een hoog plafond kan erg mooi zijn. We zien dat nieuwbouwprojecten tegenwoordig vrijwel altijd worden opgeleverd met kamers die voorzien zijn van een hoog plafond. Toch is het in sommige ruimtes gewenst om een laag plafond te hebben, om uiteenlopende redenen. Heb jij een te hoog plafond in een ruimte in huis? Je kan gelukkig eenvoudig een verlaagd plafond maken.
Een verlaagd plafond maken

Waarom een verlaagd plafond maken?

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan een verlaagd plafond. Deze vormen dan ook vaak de reden waarom mensen hiervoor kiezen. De drie meest voorkomende redenen zijn:

Hoe groter een ruimte is, hoe hoger de stookkosten liggen. Een grotere ruimte heeft meer tijd nodig om op te warmen, en tevens blijft de meeste warme lucht boven hangen aangezien warme lucht opstijgt. Een hoog plafond zorgt er dus voor dat de verwarming een stuk harder moet werken om ook de lucht vlak boven de vloer te verwarmen. Een lager plafond is bovendien niet alleen kostenbesparend, maar ook een stuk milieuvriendelijker.
Een verlaagd plafond met schuine kant

Een verlaagd plafond is sfeervoller

Hoewel sommige interieurstijlen prima geschikt zijn voor hoge plafonds, vinden veel mensen het prettiger om een laag plafond in huis te hebben. Zeker in een kleinere woning kan een hoog plafond het geheel een tikje kil doen ogen. Een laag plafond daarentegen is makkelijker knus en gezellig te maken.
Plafond verlagen

Hoe kan ik mijn plafond verlagen?

Als je ervoor kiest om een plafond te verlagen, wordt er als het ware een nieuw plafond aangebracht die onder het bestaande plafond komt te hangen. Het nieuwe plafond overlapt de oude zodanig dat het niet te zien is dat er een renovatie heeft plaatsgevonden. Het verlaagde plafond sluit naadloos aan op de muren. Om dit te realiseren worden houten balken tegen het te hoge plafond aan geplaatst. Deze bepalen de mate van verlaging en dienen tevens als steunbalken om het verlaagde plafond aan de bevestigen. Het nieuwe, lage plafond bestaat uit plafondplaten die door een handig schuifsysteem naadloos in elkaar geschoven kunnen worden. Deze platen worden aan de houten balken vast geboord zodat ze stevig blijven zitten. Het geheel wordt afgewerkt met plinten die de gleuf tussen de muur en het plafond bedekken, net zoals bij vloeren. En zodoende kan je genieten van een prachtig verlaagd plafond.
Plafond woonkamer verlagen

Meer inspiratie nodig voor je plafond?