Voorzetwand

Binnen een dag is jouw Agnes One-Step voorzetwand klaar.

Voorzetwanden voor het isoleren van je ruimtes

De voorzetwanden van Agnes One-Step kunnen worden gebruikt voor thermische- en geluidsisolatie van jouw ruimtes. Plaats isolatiemateriaal tussen het rachelwerk en plaats de wandpanelen hier tegenaan. Vervolgens kun je in alle rust genieten van jouw nieuwe muur. Het plaatsen van een voorzetwand is overigens, net zoals bij een systeemwand, helemaal niet zoveel werk. De panelen zijn kant-en-klaar en hoeven dus niet te worden gestuukt of geschilderd. Binnen een dag is jouw Agnes One-Step voorzetwand klaar.

Lees snel verder voor meer informatie over de wandpanelen van Agnes One-Step. Heb je een vraag over onze Agnes One-Step systemen of geschikte isolatiematerialen voor in jouw voorzetwand? Ga dan langs bij een doe-het-zelfzaak of bouwmarkt bij jou in de buurt.

Een voorzetwand snel en makkelijk plaatsen met Agnes One-Step

Met een voorzetwand creëer je een valse wand die je tegen de binnenmuur plaatst. Deze voorzetwand camoufleert enerzijds beschadigingen aan de muur, en dient anderzijds als thermische- en geluidsisolatie. Veel huizen zijn van binnen niet geïsoleerd, en door het plaatsen van een voorzetwand los je dit probleem snel en makkelijk op.

De wandpanelen zijn kant-en-klaar, de spaanplaat is immers afgewerkt met een toplaag van kunststof decorfolie in een dessin naar keuze. Dit betekent dat je tijdens de creatie van jouw voorzetwand geen tijd verliest met het verven of stuken van jouw nieuwe wand. Het is overigens wel prima mogelijk om de wandpanelen in een andere kleur over te schilderen indien gewenst.
Voorzetwand voordelen

De eigenschappen van Agnes One-Step wandpanelen:

  • Geschikt voor de creatie van geïsoleerde voorzetwanden
  • Kant en klaar: geen stuuk of schilderwerk nodig
  • Lengte 260cm
  • Breedte 60cm
  • Compact en lichtgewicht
  • Keuze uit 2 verschillende decors: wit stuc en wit linnen
  • Goedkoop alternatief voor een systeemwand

instructies

Agnes One-Step voorzetwanden plaats je in een ruimte die glasdicht, vochtvrij en voldoende is geventileerd. Voordat je begint met maken van de voorzetwand laat je de panelen bij voorkeur 24 uur in de ruimte waar ze bevestigd gaan worden acclimatiseren. De panelen zijn dan gewend aan de temperatuur en zullen minder gaan werken.

Stap 1: Maak een schets van de wand zodat je goed kunt bepalen hoe je de panelen en rachels gaat verdelen. Let erop dat je bij de wand 10mm afstand houdt tussen de panelen en de vaste punten rondom de muur, zoals wanden en vloeren.

Stap 2: Zaag de latten voor het rachelwerk op maat en plaats het rachelwerk (32mm x 48mm) op de wand met een onderlinge afstand van 60cm hart op hart. Hou tijdens het maken van het rachelwerk ook rekening met de eventuele afwijkende formaten van het eerste en het laatste paneel. Je zal zien dat er ruimte over blijft tussen het rachelwerk. Deze ruimte kun je gebruiken om isolatiemateriaal te plaatsen of leidingen/elektriciteitskabels weg te werken. Wij raden het niet aan om de panelen direct op de muur te monteren.

Let op: Isoleer waterleidingen in de afzetwand. Als je dit niet doet kan er condensvorming ontstaan.

Stap 3: Het plaatsen van de wandplaten. Zet de wandplaten over de gehele lengte van het rachelwerk vast. Hiervoor kun je schroeven, nietjes of spijkers gebruiken met een lengte van 30mm. Let er op dat je de schroeven, nieten en spijkers niet te diep in de lip slaat. Maak de panelen ook aan de rand vast. De spijkers die je nu zal zien zitten werk je vakkundig weg met een van de Agnes  One-Step afwerklijsten.

Stap 4:
Bevestig de afwerklijst naar keuze met behulp van koploze spijkers, dubbelzijdige tape of siliconenkit. En klaar is uw voorzetwand.

Kant-en-klare voorzetwanden met verschillende decors

De voorzetwanden van Agnes One-Step zijn verkrijgbaar in twee verschillende dessins, namelijk wit stuc en wit linnen. Je kunt dus kiezen voor een wand die eruit ziet alsof deze is behangen of is gestuukt. Door het reliëfmotief lijkt de voorzetwand op de originele wand en sluit deze naadloos aan op de rest van de ruimte.

Maak je geïsoleerde voorzetwand af met een afwerklijst naar keuze

Je maakt je voorzetwand af met één van de Agnes One-Step afwerklijsten. Agnes One-Step heeft 3 typen afwerklijsten voor de afwerking van wandpanelen in het assortiment, namelijk de vouwhoek, hollat en decorlijst. Alle lijsten hebben een lengte van 260 cm.  Vouwhoeklasten zijn 2,5cm breed en 2,5 cm dik. Hollatten zijn 2,2 cm breed en 2,2 cm dik en decorlijsten zijn 6,3 cm breed en 1,2 cm dik. Door het plaatsen van aan afwerklijst zullen de naden die ontstaan door de zwevende constructie onzichtbaar worden.

Het thermisch isoleren van je voorzetwand

Wanden kun je niet alleen van buiten, maar ook van binnen isoleren. Door jouw voorzetwand thermisch te isoleren kun je jaarlijks flink besparen op je energiekosten, omdat de warmte langer in jouw kamer zal blijven hangen.

Over het algemeen worden voorzetwanden met dekens van glaswol, steenwol of met isolatieplaten geïsoleerd. Deze platen monteer je tussen het rachelwerk waar je jouw vrijstaande voorzetwand tegenaan plaatst. Informeer bij jouw plaatselijke doe-het-zelf zaak naar de verschillende isolatiematerialen en bepaal welke het meest geschikt is voor jouw situatie.
Voorzetwand

Het maken van een geluidsisolerende voorzetwand

Zeker in gehorige huizen kan het fijn zijn om een voorzetwand te plaatsen die geluidsisolerend werkt. Voor het maken van zo'n akoestische wand gebruik je vaak ander isolatiemateriaal dan bij het thermisch isoleren. Glaswol en steenwol zijn bijvoorbeeld vooral geschikt voor warmte-isolatie en niet zo zeer voor geluidsisolatie. Polyether platen zijn hier bijvoorbeeld meer voor geschikt.

De constructie is overigens net zo belangrijk in de creatie van een geluidsisolerende voorzetwand omdat veel geluidsoverlast voortkomt uit contactgeluid via vaste verbindingen met de andere ruimtes. De wandpanelen van Agnes One-Step vormen een zwevende constructie omdat ze tegen het rachelwerk worden geplaatst met 10mm ruimte tussen de panelen en alle aangrenzende gebieden. De combinatie van het Agnes One-Step systeem met goed isoleermateriaal is perfect voor de creatie van een geluidsisolerende voorzetwand.

Meer inspiratie over voorzetwanden nodig?