DIY: geef je plafond een nieuwe look

Een bepalende factor van iedere kamer, die nogal eens over het hoofd gezien wordt, is het plafond. Het is niet iets dat direct de aandacht op zich weet te vestigen, maar door subtiele veranderingen aan te brengen kan de uitstraling van de kamer al aanzienlijk veranderen. Lees hier meer over hoe je zelf je plafond een nieuwe look geeft.

Mogelijkheden om je plafond aan te pakken

Voordat je begint met zoeken naar manieren om je plafond een nieuwe look te geven, zal je eerst moeten bepalen welke mogelijkheden je hebt. Denk hierbij aan je budget, want hoeveel kan of wil je nou eigenlijk uitgeven? Wil je de handen uit de mouwen steken en een kleine verbouwing realiseren of wil je het liever simpel houden zonder veel gedoe? Dat zijn vragen die je wilt beantwoorden voordat je dieper in de materie duikt.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Het vinden van inspiratie is niet moeilijk, maar je moet wel creatief durven denken. Kijk eens op websites als Pinterest om te zien wat jij mooi vindt. Het hoeft niet altijd iets te zijn dat je daadwerkelijk gaat gebruiken bij het creëren van een nieuwe look, maar je bouwt zo wel een beeld op dat uiteindelijk gaat leiden tot een idee dat wel uitvoerbaar is. Kom je ergens binnen waar de aankleding van het plafond je opvalt? Maak dan een foto of maak een notitie, zodat je dat aan je portfolio kan toevoegen. Het gaat in deze fase alleen om het creëren van een verzameling van ideeën.

Van idee naar uitvoering

Uiteindelijk heb je genoeg voorbeelden en inspiratie verzameld om de stap te zetten naar de uitvoering. Je kan het plafond een nieuwe look geven met een lik verf, in dezelfde of misschien zelfs een andere kleur. Het voordeel van een plafond is natuurlijk dat je er van alles aan kunt hangen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Een indoor hangmat of -stoel kan niet alleen het plafond, maar de hele kamer een nieuwe look geven. Speel ook eens met de verlichting, meerdere lichtbronnen zorgen voor een gezellige sfeer. Ook hierbij geldt dat je prima zelf iets kan maken voor die unieke look. Hang een paar losse fittinglampen met een ketting aan het plafond op voor een industrieel gevoel. Het bevestigen van RGD-ledstrips geeft je ook de mogelijkheid om je plafond extra lichtbronnen te geven, daarnaast kan je door de kleur aan te passen je kamer er iedere dag anders uit laten zien.