Populaire materialen voor het plafond

Wanneer je je woning bouwt of verbouwt kom je ongetwijfeld voor het volgende dilemma te staan: wat doe ik met mijn plafond? Mogelijk moet het vernieuwd worden of kan er een ander materiaal worden toegepast. Misschien mag het een ander kleurtje krijgen? Of wil je het plafond anders indelen. Belangrijke keuze die je allereerst maakt is die van het juiste materiaal. Welke uitstraling wil je je plafond geven? Wij zetten een aantal van de meest gangbare en populaire manieren en stijlen voor je op een rijtje. Lees er hieronder meer over en laat je inspireren!

Schrootjes

In de jaren 70 en 80 was het schrootjesplafond mateloos populair. De lange latten van, meestal, berkenhout zie je dan ook veel terug in woningen die rond deze tijd ingericht of gebouwd zijn. Hoewel schrootjes misschien niet meer van deze tijd zijn, misstaan ze zeker niet in de rustieke of landelijke woning. Juist in een oude(re) woning zijn schrootjes nog altijd een mooie en warme afwerking van je plafond. Een plafond van schrootjes is eventueel zelf te plaatsen. Hiervoor zijn verschillende (online vindbare) gebruikshandleidingen te gebruiken.

Plafond van stucwerk

Een andere veelvoorkomende optie is een plafond van stucwerk. De stuc wordt op een neutrale en vlakke ondergrond aangebracht, waarna het wordt uitgesmeerd totdat er een glad en strak laag ontstaat. Hiervoor schakelt men vaak een stucadoor in, aangezien hierdoor men verzekerd is van een goed resultaat. Stucwerk is eventueel nog in een bepaalde kleur te schilderen.

Kurk

Kurk? Ja, naast vloeren van kurk kan men tegenwoordig ook kiezen voor plafonds van dit natuurlijke materiaal. Hoewel we dit soort plafonds nog niet vaak zien, is het wel een optie. Kurk is een goede isolator van geluid en is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal.

Gipsplaten

Gipsplaten als plafondbedekking zijn een snelle en eenvoudige manier om een plafond mee af te werken. Bovendien kun je gipsplaten vaak zelf plaatsen. Heb je bijvoorbeeld de plafondplaten van Agnes al eens geprobeerd? Deze zijn eenvoudig zelf te plaatsen met een bijbehorende montagehandleiding. Deze zijn op zowel schuine als rechte plafond te plaatsen. Ze worden in drie verschillende standaard witte kleuren geleverd, maar eventueel kun je ze zelf nog voorzien van een kleurtje. Bekijk op ons overzicht met verkooppunten waar je de plafondpanelen van Agnes kunt kopen.

Doe-het-zelf plafonds

Een professional inhuren om je plafond te maken? Voor velen een gangbare optie. Toch kun je, wanneer je je meer een doe-het-zelver voelt, verschillende plafonds ook zelf plaatsen. Doorgaans zijn dit de voorgefabriceerde plafonds die uit panelen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan systeemplafonds, diverse soorten kunststof zoals pvc of gipsplaat. Want zeg nu zelf: hoe gaaf is het om niet alleen je eigen woning te verbouwen, maar ook je eigen plafond te maken?