Afwerklijsten plaatsen: zo pak je het aan!

Bent je jouw huis aan het verbouwen? Dan is de kans groot dat je afwerklijsten moet plaatsen in de vorm van plafondlijsten of kaderlijsten en plinten. Dit geeft de kamer net die extra opvulling die nodig is voor de gewenste uitstraling. Het plaatsen van afwerklijsten is een klus die je prima zelf kunt uitvoeren, maar het verdient wel de nodige aandacht om het beste resultaat te bereiken.

Welke soorten afwerklijsten zijn er?

Er zijn verschillende soorten afwerklijsten die gebruikt kunnen worden voor het afwerken van de verbindingen van muren en plafonds. De plafondlijst kent meestal verschillende lagen voor een gedetailleerde afwerking. Zoals de naam al verklapt wordt deze afwerklijst gebruikt om het plafond met de wand te verbinden. De vouwhoeklat kan gebruikt worden als binnen- en buitenhoek of om het plafond met de wand te verbinden. Deze variant bestaat uit een enkele laag en is dus subtieler dan de plafondlijst. De hollat is een afwerklijst die gekenmerkt wordt door een holle verbuiging, die de lat een nette en soepele overgang geven van de plafond naar de wand. De decorlijst is een verfraaide afwerklijst die net als de hollat multi-inzetbaar is.

Wat heb ik nodig voor de plaatsing van afwerklijsten?

Voor plafondlijsten is de berekening eenvoudig: meet de omtrek van de kamer en voeg daar 10% aan toe om de verliezen te compenseren die ontstaan bij het snijden van de hoeken. Bij kaderlijsten en plinten meet u de omtrek van de kamer, maar daar haal je de breedte van openingen voor deuren en vensters vanaf en je berekent een verlies van 5%. Je gebruikt een zaag die geschikt is voor het materiaal van de afwerklijst. Voor een nette afwerking zaag je de afwerklijsten verstek. Dat wil zeggen dat je de lijsten in een hoek van meestal 45 graden zaagt. Hier gebruik je een verstekbak voor, dit maakt het zagen in de juiste hoek een stuk makkelijker. Er zijn verschillende manieren om afwerklijsten te bevestigen. Bij harde materialen zoals kunststof maak je gebruik van lijm. Bij zachtere materialen volstaat het gebruik van koploze spijkers of nietjes, maar montagekit is ook een optie.

Welke afwerklijst is geschikt voor mijn klus?

Bij het kiezen van een geschikte afwerklijst neem je vooral de uitstraling die je de kamer wilt geven als uitgangspunt. In een moderne stijl kies je eerder voor een subtiele maar brede afwerking, terwijl een wat meer nostalgische stijl juist om meer details en lagen vraagt. Een plafond- of decorlijst is in het tweede geval vaak een fraaie oplossing.